על האולימפיאדה
הבינלאומית במדעי המחשב
האולימפיאדה הבינלאומית במדעי המחשב (International Olympiad in Informatics, או בקיצור - IOI) הוקמה בחסות ארגון אונסק”ו של האו”ם ונערכת כל שנה במדינה אחרת בעולם. זו תחרות התכנות התחרותי היוקרתית ביותר לנוער, והיא אחת מ־13 אולימפיאדות בינלאומיות במדעים לנוער, יחד עם פיסיקה, כימיה, ביולוגיה, אסטרונומיה, מתמטיקה ועוד. האולימפיאדה הראשונה במדעי המחשב נערכה בבולגריה בשנת 1989 והשתתפו בה משלחות מ־13 מדינות. נכון לשנת 2021 משתתפות באולימפיאדה 90 מדינות!
מטרת האולימפיאדה היא לעודד עניין ואתגר במדעי המחשב ולכנס ביחד את טובי הכישרונות הצעירים מכל העולם להתנסות מדעית וחוויה תרבותית. כל משלחת, המייצגת את מדינתה, כוללת עד ארבעה תלמידים, ומספר חברי צוות מקצועיים. האולימפיאדה מורכבת משני ימי תחרות, אשר בכל אחד מהם תחרות באורך 5 שעות. ביום תחרות, המשתתפים מקבלים 3 חידות אלגוריתמיות אשר פתרון להן דורש חשיבה יצירתית ומחוץ לקופסה וידע במדעי המחשב. על מנת לקבל נקודות על בעיה מסוימת, על המשתתפים לכתוב קוד הפותר אותה. לכל בעיה מוגדרות מגבלות זמן ריצה וזיכרון, וככל שפתרון עומד בהן עבור מקרים יותר כלליים של השאלה וגדלי קלט יותר גדולים (מקרים המוגדרים בשאלה עצמה), כך הוא זוכה ביותר נקודות. המשתתפים הטובים ביותר זוכים במדליות, וכל משתתפי התחרות זוכים בחוויה בלתי-נשכחת לעוד שנים רבות.
הפרוייקט בישראל
ישראל הצטרפה למפעל זה ב־1996, באולימפיאדה שנערכה בהונגריה. מאז 1997 ועד 2019 האולימפיאדה הישראלית, ההכנה בישראל לקראת האולימפיאדה הבינלאומית וההשתתפות בה אורגנו בהובלתו של ד”ר דוד גינת (ב- 1997-1998 במכון ויצמן למדע, וב- 1999-2019 באוניברסיטת תל אביב בשיתוף האוניברסיטה הפתוחה), ומאז 2020 את הפרויקט מובילה אוניברסיטת בר אילן, דרך המרכז האוניברסיטאי לנוער באוניברסיטה.
הקדמה
התוכנית הממיינת והמכינה לייצוג באולימפיאדה נקראת "נבחרת ישראל במדעי המחשב", המהווה אחת מ-4 "נבחרות ישראל במדעים" המנוהלות ע"י צוותים אקדמאיים ובוגרי אולימפיאדות של שנים קודמות. הנבחרות הן חלק ממרכז מדעני העתיד ומוכרות ע"י משרד החינוך. השתתפות בנבחרת מהווה הן מסגרת לימודית (הרצאות שבועיות וסימולציות של תחרויות), והן מסגרת חברתית.
התוכנית הממיינת והמכינה לייצוג באולימפיאדה נקראת "נבחרת ישראל במדעי המחשב", המהווה אחת מ-5 "נבחרות ישראל במדעים" המנוהלות ע"י צוותים אקדמאיים ובוגרי אולימפיאדות של שנים קודמות. הנבחרות הן חלק ממיזם משותף של מרכז מדעני העתיד ושל משרד החינוך. השתתפות בנבחרת מהווה הן מסגרת לימודית (הרצאות שבועיות וסימולציות של תחרויות), והן מסגרת חברתית.
ואיך עובדת הנבחרת אם מתקבלים ?
בנבחרת ישנן שתי קבוצות. "ברמלי", הקבוצה אליה גם מצטרפים תלמידים שזו שנתם הראשונה בנבחרת ו-"אמברוזיה", קבוצת המתקדמים העוברת תכנים נוספים אשר ממנה תיבחר המשלחת לשנת אימונים זו. כאשר תלמיד מ-"ברמלי" מגיע להישגים ומצטיין, הוא מועבר ל-"אמברוזיה".
בשנת אימונים, ישנן פגישות שבועיות ומחנות אימונים. בכל שבוע, ישנה פגישה (לפעמים בפלטפורמת ZOOM, ולפעמים באוניברסיטת בר אילן).
בפגישה, למעט בשלבים מאוחרים של השנה, ישנה הרצאה לימודית לתלמידים שזו שנתם הראשונה ותלמידים שלמדו את הנושא בעבר ורוצים לרענן את זיכרונם, ולפעמים גם הרצאה נוספת לקבוצת "אמברוזיה". ההרצאות עוסקות בנושאים שונים בפתרון בעיות, במבני נתונים ובאלגוריתמיקה הרלוונטיים לאולימפיאדה.
לאחר מכן, ישנה סימולציה של 5 שעות המדמה תחרות באולימפיאדה בדרגת קושי המתאימה לשלב של השנה ולקבוצה בה נמצא התלמיד. הסימולציות נועדו כדי להשתפר, להתנסות והצלחה בהן היא גורם מרכזי בהעברה לקבוצת "אמברוזיה" ובמיונים למשלחת לאולימפיאדה עצמה. לאחר כל סימולציה, מאמני הנבחרת מקיימים דיון על הפתרון של השאלות השונות שהיו בסימולציה והשאלות זמינות להשלמה בבית.
מדי כמה חודשים, ישנו "מחנה אימונים" ובו ישנן מספר הרצאות, סימולציות ופעילויות חברתיות.
בשלבים מאוחרים יותר של השנה, כל תלמידי הנבחרת מוזמנים להתחרות באולימפיאדה האסייתית למדעי המחשב, APIO, בה גם ניתן לזכות במדליות. המייצגים הרשמיים באולימפיאדה הן 6 התלמידים מכל מדינה אשר זכו בציונים הגבוהים ביותר מבין כלל התלמידים במדינה זו. אולימפיאדה זו, יחד עם הסימולציות בשלבים המאוחרים יותר של השנה המועברות לקבוצת "אמברוזיה" מהווים גורם עיקרי במיונים למשלחות לאולימפיאדה הבינלאומית ולאולימפיאדה האירופאית לבנות.
ואיך הולך לישראל ?
ישראל עד כה זכתה ב-33 מדליות ארד, 32 מדליות כסף ו-7 מדליות זהב באולימפיאדה הבין לאומית. באולימפיאדה לבנות שהתקיימה זו השנה הראשונה כל בנות המשלחת זכו במדליות (2 מדליות כסף ו-2 מדליות ארד). בוגרי המשלחות משתבצים בתפקידים בכירים בצבא מודיעין ומבוקשים באוניברסיטאות השונות ובתעשייה. בוגרי הנבחרת באופן כללי מספרים שלמדו תחומים רבים בתוכנית, נהנו בסימולציות מהשאלות היצירתיות והכירו חברים איתם הם בקשר עד היום וגם הם מבוקשים באקדמיה, בתעשייה ועוד.